BRANŞLAR

Buz Hokeyi

Buz Hokeyi haberlerine bakmak için tıklayınız.

Buz Hokeyi, çim hokeyinin, buzla kaplı bir sahada, altışar kişilik iki takım arasında oynanan versiyonudur. Oldukça hızlı tempolu ve sert bir spordur.

Bu oyunda gol, kıvrık uçlu tahta ya da alaşımdan yapılan sopayla, sert bir lastikten üretilen ve puck (pak) denilen diski rakip takımın kalesine sürüp sokmakla gerçekleşir. Puck’ın kalınlığı 2,5 santimetre ve çapı 7,6 santimetredir. Diski sürmek için kullanılan sopanın boyu 1,35 metreden ve ucundaki kıvrık kısmın boyu da 32 santimetreden fazla olamaz. Oyun her biri 20 dakikalık üç devreden oluşur. Her devre sonunda takımlar kale değiştirir. Oyun durunca saat de durur. Bu nedenle bir buz hokeyi maçı yaklaşık iki – iki buçuk saatte tamamlanır.

Buz hokeyi kaç oyuncuyla oynanır?

Oyunda her iki takım da biri kaleci olmak üzere 6’şar oyuncudan oluşur. Takımlar bir kaleci, iki savunma oyuncusu ve üç ileri alan oyuncusu düzeninde oynar. Çok hızlı tempolu ve aşırı yorucu bir oyun olduğu için her birkaç dakikada bir oyuncu değiştirilir. Oyuncu değişimi oyun durdurulmadan yapılır. Bir oyuncunun buz üzerinde iki dakikadan fazla kaldığı pek görülmez. Oyuncular özel patenler, kalın eldivenler, yastıklarla beslenmiş koruyucu özel formalar giyer ve koruyucu başlık takarlar.