KİTAPLAR

BEŞİNCİ BOYUT BURSASPOR

Türk futbolu esasta üç başrol oyuncusunun kendi arasındaki rekabetin, birtakım figüranlarla zenginleştirilerek sunulduğu bir filmdir.

 

Seksenli yıllarda Trabzonspor bu senaryoya isyan etti ve üç İstanbul kulübü dışında şampiyon olan ilk takım oldu. Bununla da kalmadı, şampiyonluk kupasını altı kez Trabzon'a götürerek "dördüncü büyük" unvanını aldı. Dolayısıyla seksenlerden beri Türk futbolunda bir "dört büyükler" karakteri mevcut. Yaklaşık 25 senedir süren bu yeni düzene baş kaldıran ilk takım Bursaspor. 2010 yılında "Timsahlar", Türk futboluna beşinci şampiyon olarak adlarını yazdırdılar. Üç İstanbul kulübü dışında Şampiyonlar Ligi'ne giden ilk takım onlar. Şimdi Bursasporluların yeni beklentisi: "Beşinci büyük" de olabilecekler mi?

Bursaspor'un kuruluşu, Birinci Lig'e ilk çıkışı, Türkiye Kupası ve İntertoto zaferleri, küme düşme sınırında geçen yıllar, nihayet İkinci Lig'e düşüş. Ve diriliş... Uludağ Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Memet Zencirkıran, Türk futbol tarihini değiştiren Bursaspor'un şampiyonluk öyküsüyle birlikte, kuruluşundan bu yana Bursaspor'un tarihini ve tarihine tesir eden bütün önemli kişilikleri anlatıyor.



MEMET ZENCİRKIRAN